Kay Sleking (Nederland / Kenia) combineert zijn uitmuntende techniek met diepgaande muzikaliteit en swing. Op dit punt in zijn carrière verlegt hij de grenzen van zijn muzikale bagage, waarbij hij invloeden uit klassiek, minimal, jazz en tango integreert in zijn composities van zijn laatste album Stillness in Concert. Naast gitaar speelt hij ook de contrabas en de bandoneon.

Naast zijn rol als musicus is Kay arrangeur, componist en orkestleider. Met zijn uitgebreide ervaring als orkestleider bij Codarts, Hogeschool voor de Kunsten Rotterdam, heeft hij ensembles en orkesten geleid, hoofdvaklessen verzorgd en zijn theoretische kennis gedeeld. Hij staat bekend als een gepassioneerde pedagoog en een inspirerende orkestleider.

Zijn expertise komt tot uiting in succesvolle orkestlessen en tango-orkestcursussen die hij in Nederland, België en Frankrijk aanbiedt via Tango Orkest NL, speciaal ontworpen voor zowel ervaren amateurmusici als professionele musici. Daarnaast verzorgt hij tango-orkestworkshops voor het Conservatorium van Amsterdam.

Sinds begin jaren negentig treedt hij met verschillende musici op in concertzalen in binnen- en buitenland. Hij was onder meer te horen op het Prinsengrachtconcert, in Het Concertgebouw en De Kleine Komedie (Amsterdam), De Doelen (Rotterdam), Music Sacrum (Arnhem) en theaters van Maastricht tot Friesland. Hij speelde op het Ullapool Guitar Festival in Schotland, het Healdsburg Guitar Festival in San Francisco, het Festival de Fénétrange in Frankrijk, de Historische Stadshalle Wuppertal, en theaters in Berlijn, Keulen, Zurich, Parijs, Finland.

Stillness in Concert – Soloconcert

Muziek om te ontspannen

Stillness in Concert helpt je ontspannen van de haast van het dagelijks leven. De composities, geworteld in de neo-klassieke muziek, zijn vakkundig gecomponeerd en uitgevoerd door Kay Sleking, een musicus met een diverse achtergrond in klassieke, jazz, minimal en wereldmuziekgenres.

De muziek van dit album overstijgt het lawaai van het dagelijkse leven, stelt vragen en biedt antwoorden die resoneren met ons allen. De noten glinsteren en dansen, stromen zachtjes maar krachtig door alles wat ze aanraken. De muziek van Kay Sleking straalt een gevoel van ruimte en rust uit.

TANGO VOOR TROMBONE & GITAAR

Na het succesvolle optreden van Jörgen van Rijen en Kay Sleking op het Prinsengrachtconcert 2020, hebben zij concerten gegeven in Splendor, Amsterdam. Het repertoire bestaat zowel uit traditionele tango’s, milonga’s en walsen en nieuwe composities. Jörgen van Rijen is solo trombonist van het Concertgebouw orkest.

SPOKEN WORD & TANGO

Een samensmelting van poëzie en muziek met dezelfde essentie als Stillness in Concert. De muziek kan worden beschreven als neo-tango, een stijl waarin invloeden uit de tango, jazz, klassieke muziek en pop naadloos samenkomen. In de video hoor je een opname waarbij Kay Sleking zowel gitaar, bandoneon en contrabas speelt en spreekt. Naast nummers met tekst bevat de uitvoering ook instrumentale composities die voortkomen uit improvisatie. Als je nieuwsgierig bent, bekijk dan de video en luister en lees verder via de onderstaande knop.

SPIEGELINGEN

De melancholie van de Argentijnse tango vertolkt in het Fries, en in het Nederlands. Een combinatie die zich verrassend innemend laat mengen. Zoals de band tussen zang en spel van Sieta Keizer en Kay Sleking. Zij voelen elkaar subliem aan.

Spiegelingen gaat over wachten, verlangen, niet weten wat er komt, een horizon afspeuren, over plezier hebben en herinneringen ophalen.
Het zijn de mareas del mar, de getijden van de zee, het altijd veranderend landschap dat ons maakt tot wat wij nu zijn.

Achteraf kijken we met hele andere ogen naar waar we vandaan komen.

Spiegelingen.

Het theaterconcert Spiegelingen vormt een prachtige melange van ontroerende, romantische en vrolijke melodieën, samengebracht met tot de verbeelding sprekende verhalen.

VAN BARTOK TOT PIAZZOLLA

Een avontuurlijke muzikale reis met violiste Myrthe Helder en gitarist-bandoneonist Kay Sleking. De musici kennen elkaar van het Rotterdamse Codarts: Kay Sleking doceerde er op de tango-afdeling en beiden hebben er gestudeerd. In de bijzondere combinatie van viool – gitaar en viool – bandoneon spelen zij een programma waarin allerlei stijlen langs komen, van klassiek en volksmuziek, tot jazz en tango. Met verhalen over de herkomst van de stukken en hun liefde voor de muziek. Zo kan je van Bartok via een Ierse traditional uiteindelijk bij Piazzolla uitkomen.

VIRTUOSITEIT IN LARGO EN ALLEGRO

Victor Hugo Villena en Kay Sleking spelen al decennia lang samen in verschillende samenstellingen, van duo tot orkest. Het duo is de meest tot de verbeelding sprekende, waarbij de meesterschap van beide musici zich volledig kan openbaren en de klanken van bandoneon en gitaar zich virtuoos kunnen mengen. De speelsheid en het gemak waarmee traditionele tango’s worden omgebogen naar deze tijd, in combinatie met hedendaagse composities maakt het concert een ware ontdekkingstocht voor zowel ‘tango experts’ als liefhebbers.

victor kay soundcloud

HOT TANGO COOL JAZZ

In 2017 lanceerde Kay TangoJazzland, bijgestaan door Sieta Keizer als side kick, met als voornaamste doel het samenbrengen van talenten uit diverse genres. Dit resulteerde in opwindende combinaties, zoals tango- en jazzmuzikanten op hetzelfde podium met Spoken Word & Poetry artiesten, evenals klassieke concerten in een nachtclub.

Een hoogtepunt van het initiatief was het TangoJazz Orchestra El Elegante, een Big Band samengesteld uit tango-, jazz- en klassieke musici.

Helaas heeft de onvoorziene wending van gebeurtenissen met betrekking tot COVID een einde gemaakt aan dit prachtige initiatief, dat voortkwam uit Kay’s verlangen naar artistieke verbondenheid en het creëren van mooie momenten.

TangoJazz Land

WORKSHOPS

Tango Orkest Cursus

Op Tango Orkest NL, dé website voor informatie over orkestcursussen, speciaal ontworpen voor ervaren amateurmusici en professionele musici die hun kennis van tango willen verdiepen, heb je de keuze uit verschillende mogelijkheden: een tweewekelijkse cursus, maandelijkse orkestsessies, een lang weekend op een prachtige locatie, of zelfs een intensieve orkestweek in Frankrijk. Bekijk de website via de onderstaande knop en laat je inspireren door het aanbod.

tango orkest

INSPIREREND LEIDERSCHAP

Leer van een orkestleider

Ben je op zoek naar een verfrissende kijk op leiderschap? Maak kennis met Kay Sleking, een veelzijdige musicus en beeldend kunstenaar, en ontdek hoe zijn ervaring als orkestleider de sleutel kan zijn tot jouw leiderschapsontwikkeling.

Als ervaren musicus begrijpt Kay Sleking als geen ander dat leiderschap meer is dan alleen het volgen van een partituur. Het vereist een diepgaand begrip van mensen, een heldere visie en de vaardigheid om talent te herkennen en te benutten.

Vrij Spel

Vrij Spel is een workshop/lessenreeks, oorspronkelijk ontwikkeld voor studenten aan de opleiding Docent Muziek van het Conservatorium van Amsterdam, maar toepasbaar voor elke groep die hun creatieve flow wil stimuleren.

Laat je inspireren door makers uit diverse kunstvormen, literatuur, architectuur, dans, drama of wetenschap. Wat drijft hen en hoe geven ze daar vorm aan? Door dit te observeren, kun je verrassende verbindingen leggen en een nieuwe kijk ontwikkelen voor jouw authenticiteit.

Afbeelding: Wassily Kadinsky 

VIDEOS

Tango Masivo


In 2011 heb ik samen met violist Martijn van der Linden en zangeres Maria Jose Ortiz Tango Masivo opgericht, een tango orkest bestaande uit de musici van Astillero en de musici van Pavadita String Quartet, Victor Hugo Villena (bandoneon), Claudio Constantini (bandoneon) en Martin de Ruiter (bandoneon) en Maria Jose Ortiz (zang).

Hieronder kun je het nummers uit het concert beluisteren in het Kunstenhuis in Amsterdam, 2011.
Arrangementen: Julian Peralta.

Variacion door Julian Peralta, uitgevoerd door Tango Masivo, Amsterdam 2011

Mal Arreado door Julian Peralta, uitgevoerd door Tango Masivo, Amsterdam 2011

Camandulaje door Alfredo Gobby, uitgevoerd door Tango Masivo, Amsterdam 2011

Catinga door Julian Peralta, uitgevoerd door Tango Masivo, Amsterdam 2011

Nostalgico door Julian Plaza, uitgevoerd door Tango Masivo, Amsterdam 2011

Camandulaje door Alfredo Gobby, uitgevoerd door Tango Masivo, Amsterdam 2011

Organito de la tarde door Cátullo Castillo, uitgevoerd door Tango Masivo, Amsterdam 2011

Morena door Cátillo Castillo, uitgevoerd door Tango Masivo, Amsterdam 2011

OTRA was het tango orkest van de vakgroep Argentijnse tango, Codarts.

Emma van der Schalie Kay Sleking

Aflevering Klassiek viert de Zomer 2018 met violiste Emma van der Schalie.

POETRY

OPNAMES

ALBUMS

Afgelopen zomer bracht hij zijn nieuwe album uit, getiteld “Stillness in Concert“. Dit soloproject is opgedragen aan het ontdekken van rust te midden van een hectisch bestaan. Zijn allereerste album kwam uit in 2006, Guitarra Y Tango, met traditionele tango’s in nieuwe arrangementen. Met bandoneonist Victor Hugo nam hij het album Valdarno op met o.a. nieuwe composities. Met Guitarras Tango nam hij het album Flor de Lino op, met allemaal eigen arrangementen. Met Martin de Ruiter nam hij Tango Noche op, een bloemlezing van de Argentijnse tango voor bandoneon en gitaar. Op het nieuwe album van tangozanger Omar Mollo speelt hij contrabas. Met Sieta Keizer nam hij een EP op van Friese Poëzie & Argentijnse Tango en hij speelde mee op verschillende albums van collega’s.